Кулінарні рецепти
0

Як квасити капусту в банках

Смачна квашена капуста!

Цей старовинний російський рецепт знають всі господині, але коли приходить час заготівлі капусти, деякі забувають пропорції і порядок дій. Тому, хочу освіжити пам’ять тих, хто забув і навчити молодих господинь, як квасити капусту, якщо вони роблять це в перший раз. Ця кисла капуста виходить дуже смачною, хрусткою і добре і довго зберігається (але я впевнена, що ви не встоїть, з’їсте її швидше, ніж задумаєтеся про термін зберігання). Цей рецепт квашення випробуваний незліченну кількість разів і завжди успішно.

Мій рецепт зручний тим, що пропорції для квашеної капусти дані в розрахунку на 2-х літрову банку. Робити заготовку в маленькій ємності зручно тим, кому величезні каструлі або бочки з капустою просто ніде зберігати (немає підвалу або льодовика), а скляна банка з квашеною капустою поміститься в будь-якому холодильнику

При бажанні ви можете заготовити квашену капусту і у великих обсягах, просто перемножте інгредієнти на половину числа літрів вашої ємності. Наприклад, якщо у вас 10-ти літрова ємність, то всі компоненти треба помножити на 5 (тобто, половину від 10: 10: 2 = 5).

Смачний салат з кислої капусти

Квашена капуста – вибираємо качани

Перед тим, як квасити капусту, щоб була хрумка і соковита, треба ретельно відібрати основний продукт. Купуючи овоч, спробуйте його на смак. Якщо листок твердий і жорсткий, смачної квашеної капусти з цього качана не вийде. Якщо свіжа капуста соковита – це саме те, що треба. Відмічу, що ранні та середньоспілі сорти капусти квашенню не підлягають. Справжня квашена капуста може вийти тільки з овоча, який достигає восени – наприкінці вересня, на початку жовтня.

Якщо вирощуєте капусту в себе на городі, мабуть, знаєте, що якщо їй не вистачатиме вологи в період формування головок та їх росту, соковитою вона не буде ніколи. То ж садіть її на гарному компості, не лінуйтеся добре поливати, тоді вона і в заквасці буде доброю, і в свіжому вигляді смакуватиме аж до весни з різними стравами, а особливо – з картоплею.

Склад продуктів для квашення капусти

на 2-х літрову скляну банку

Капуста білокачанна пізніх сортів, найкраще сорти » Слава»

 Середній качан, близько 1,5 кг;

Морква — 1 штука;

Сіль (чиста, без добавок, йодовану не використовувати!) — Близько 30 г = 1 столова ложка з верхом;

Шматочок чорного хліба.

Можуть бути інші пропорції капусти і солі: на 1 кг капусти — 20-25 г солі (2-2,5 чайних ложки). Кому як подобається вважати, це, приблизно, одне і те ж. Капуста повинна бути посолена в міру, не пересолена, а й недосіл бути не повинно.

Приготування квашеної капусти в банках

Квашена капуста – 4 кроки приготування

  1. Капусту і моркву дрібно нашинкуйте на шинковці, або ножем, як кому більше подобається.
  2. Посоліть і добре перемішайте, безжально її перетираючи руками. Якщо капусту обрали соковиту, одразу побачите, як вона пускає сік.
  3. Ретельно утрамбуйте товкачем капусту в банку, залишивши пару см зверху банки вільними. Поставте банку в миску і дайте їй спокій.
  4. Через пару годин, капуста почне інтенсивно пускати сік. Проколіть свою капусту в кількох місцях до самого дна банки, щоб запустити туди повітря, без якого процес молочно-кислого бродіння неможливий. Робіть такі проколи тричі на день на протязі найближчих трьох діб.

В залежності від температури в приміщенні, хрумка квашена капуста за цим рецептом дозріває від трьох до п’яти днів. За кімнатної температури – три, коли трохи прохолодніше – п’ять. Про готовність капусти вам «повідомить» відсутність бульбашок при черговому проколі.

Ось і вся премудрість. Зберігаємо ми таку квашену капусту в холодильнику. Як правило, вона в нас, як і аджика з хроном, не залежується. За пару місяців вона трохи втрачає свою хрумкість, перетворюючись на кислу капусту, яка ідеально підходить для приготування капусняка (кислого борщу).

Тепер ви знаєте, як квасити капусту в банках без мороки і зі стовідсотковим результатом. Спробуйте самі, і поділіться цим рецептом квашеної капусти з друзями, вони будуть вам вдячні.

Споживайте на здоров’я!