Кулінарні рецепти
0

Як замаринувати рибу для копчення

Для більшості любителів копченої риби залишається загадкою, як вона готується ще до самого процесу копчення? Багато витримують свіжу рибу просто в сольовому розчині, а потім коптять. Але більш ніжною і смачною риба виходить саме завдяки маринаду, в якому вона знаходиться кілька годин, це надає рибі тонкий аромат і смак маринаду вже в приготованому копченому вигляді. А як замаринувати рибу перед копченням правильно читайте нижче

Для початку варто визначитися, яка риба підійде для копчення — це товстолобик, лящ, короп, скумбрія та інші. Ще за годину до приготування маринаду, рибу потрібно почистити, відрізати голову і розпатрати. Дуже важливо при потрошінні риби не розрізати жовчний міхур, а то все м’ясо риби моментально просочиться жовчю і стане гірким. Ретельно промиту рибу поміщають в холодильник на 1 годину, а тим часом приступають до приготування маринаду для копчення.

Знадобитися:

1-2 середнього розміру риби;

1 стакан білого напівсолодкого вина;

1 стакан соєвого соусу;

1 стакан лимонного соку або розведена 1 столова ложка лимонної кислоти в 1 склянці води;

Спеції для риби, пряні трави (чебрець, розмарин).

У 3-4-хлітровую каструлю вливаються всі інгредієнти і трохи спецій, пряних трав, а потім маринад розігрівається на маленькому вогні, але не доводиться до кипіння. Як тільки маринад трохи охолов, в нього поміщається охолоджена в холодильнику риба. Необхідно, щоб риба була залита маринадом повністю, якщо маринаду не вистачило, можна в окремій каструлі приготувати ще трохи маринаду і після охолодження залити рибу повністю. Маринується риба для копчення 8-10 годин у холодильнику, чим довше простоїть риба в маринаді, тим ароматні буде копчений смак риби.

Незалежно від того, яким способом буде коптитися риба — гарячим або холодним, цей рецепт маринаду додасть родзинку копченій рибі в домашніх умовах. Вийнявши рибу з маринаду, для кращого смаку її злегка натирають спеціями для риби і промазують риб’ячим жиром, а вже після приступають до копчення.

Для того, щоб риба незалежно від розміру краще просочилася в маринаді, на ній за допомогою ножа роблять поперечні надрізи і вкладають у них трохи лаврового листа, який чудесним чином робить смак риби багатшими і насиченішим. Для додання копченій рибі солодкуватого смаку, в маринад також додають ½ — 1 чайну ложку цукру. Тільки тепер риба готова для копчення.