Кулінарні рецепти
0

Консервована морква

Морква майже так само всюдисуща, як і цибуля, і є присутньою у вигляді необхідного компонента у величезній кількості блюд. Ви кладете моркву і в суп, і в рагу, і в лечо, і в плов, і в салати. А болгарські перці, фаршировані морквою! Словом, вона скрізь. Але майже завжди на других ролях.

Морквину можна на зиму не тільки зберігати у свіжому вигляді, але ще і закривати в банках, щоб потім з неї приготувати смачні салати або, ж використовувати як гарнір для м’ясних стравах.

Для консервування потрібно вибрати дрібну морквину, або ж велику морквину, яку потім доведеться порізати на шматки поменше.

Морквину потрібно помити і почистити і потім знову промити, а після кинути в гарячу воду — 90 градусів на 3 хвилини. Потім охолоджуються під проточною водою і складають у банках, але так щоб банку була не зовсім повна, щоб 1,5-2 см ще місця залишалося зверху.

Заливають морква розчином з кухонної солі — 20-30 г солі на 1 літр води. Цей розчин вариться пару хвилин і потім заливається морква при 90-95 градусів.

Після банки стерилізуються при 100 градусів, 0,5 л банки — 30 хвилин, а літрові — 40 хвилин.

На одну літрову банку знадобляться десь 600 г моркви і 400 мл розсолу.

З такою морквини можна приготувати салат, з цибулею і зеленню, а також з додаванням яблук.

Так що якщо ви любитель консервованої морквини, то цей рецепт вам відмінно підходить, оскільки не обов’язково тільки купувати консервовану моркву, можна також її і самим зробити, а заодно порадувати своїх рідних і близьких.

А давайте відведемо їй першу роль, та ще і заготовимо на зиму. Адже морква благотворно діє на зір, покращує колір обличчя, надає нам бадьорість і збільшує енергію. До того ж вона відноситься до тих рідкісних плодів, якість яких від кулінарної обробки не погіршується. А заготовити її можна і у вигляді готових блюд, наприклад, салатів або ікри, і у вигляді заправок, гарнірів і інших напівфабрикатів. Її можна зберігати і в замороженому виді, і у в’яленому, і в сушеному. Итак, розглянемо по порядку. Розкладати заготовки потрібно по стерилізованим банкам, а зберігати їх слід в темному прохолодному місці. Смачні рецепти на замітку!

Морква по-корейськи

Інгредієнти

  • 3 кг моркви;
  • 500 гр ріпчастої цибулі;
  • 100 г часнику;
  • 200 г цукру;
  • 2 столові ложки солі;
  • 100 мл рослинного масла;
  • 100 мл оцту 9%;
  • 1 пачка гострої приправи для корейської моркви.

Приготування

Натріть очищену моркву соломкою на спеціальній тертці. Наріжте цибулю-дрібними кубиками. Часник пропустіть через прес або натріть на дрібній тертці.

Додайте до підготовлених овочів цукор, сіль, олію, оцет і приправу для корейської моркви. Ретельно перемішайте і приберіть в холодильник на ніч, щоб морква настоялася.

Щільно укладіть овочі разом з соком в банки і прикрийте стерилізованими кришками. Застеліть дно великої каструлі тканиною, поставте туди заготовки і налийте воду по плечики банок.

Доведіть воду до кипіння. Стерилізуйте банки об’ємом 1/2 л або менше близько 10 хвилин, а ємності більшого обсягу – на 5-10 хвилин довше. Загорніть банки переверніть, накрийте чим-небудь теплим і повністю остудіть.

Ікра з моркви

 

Інгредієнти

  • 1 1/2 кг помідорів;
  • 1 кг моркви;
  • 100 г цукру;
  • 1 столова ложка солі;
  • 250 мл рослинної олії;
  • 100 г часнику;
  • 1 столова ложка меленого чорного перцю;
  • 1 столова ложка оцту 9%.

Приготування

Наріжте помідори і очищену моркву невеликими шматочками. Перекрутіть їх через м’ясорубку і перекладіть масу в каструлю.

Додайте цукор, сіль і масло і ретельно перемішайте. Помішуючи, доведіть масу до кипіння на середньому вогні, потім зменшіть її і варіть протягом години.

Додайте подрібнений часник і перець і варіть ще 15 хвилин. Влийте оцет, перемішайте, розкладіть ікру по банкам і закатайте. Переверніть заготовки, укутайте і дочекайтеся повного остигання.

Маринована морква з часником

 

Інгредієнти

  • 1 кг моркви;
  • 150 г часнику;
  • 150 мл рослинного масла;
  • 1 л води;
  • 1 1/2 столові ложки солі;
  • 2 столові ложки цукру;
  • 25 мл оцтової есенції 70%.

Приготування

Очищену моркву наріжте кружечками завтовшки приблизно 5 мм Опустіть їх в гарячу воду на 2-3 хвилини, відкиньте на друшляк і охолодіть.

Перекладіть моркву в миску, додайте дрібно нарізаний часник і олію і ретельно перемішайте. Розкладіть овочі по невеликим стерилізованим банкам.

Закип’ятіть воду для маринаду. Всипте сіль і цукор, перемішайте і знову доведіть до кипіння. Зніміть з вогню і влийте оцтову есенцію.

Залийте моркву маринадом і прикрийте стерилізованими кришками. Застеліть дно каструлі тканиною, поставте зверху заготовки і долийте теплої води до шийок. Дайте воді закипіти, стерилізуйте банки 20-25 хвилин і загорніть їх. Переверніть, укутайте і повністю остудіть.

Салат з моркви, помідорів і перцю

 

Інгредієнти

  • 600 г очищеної моркви;
  • 100 мл рослинної олії;
  • 50 мл води;
  • 500 гр ріпчастої цибулі;
  • 300 г очищеного болгарського перцю;
  • 250 гр помідорів;
  • 1 столова ложка цукру;
  • 1/2 столові ложки солі;
  • 1 чайна ложка оцту 9%.

Приготування

Натріть моркву на середній тертці. Викладіть в каструлю з товстим дном і влийте олію і воду. Закрийте кришкою і, помішуючи, готуйте на слабкому вогні 20 хвилин.

Додайте нарізану півкільцями цибулю і тушкуйте 20 хвилин, періодично помішуючи. Викладіть перець, нашатковану невеликими смужками, і готуйте ще 20 хвилин.

Розріжте помідори навпіл і натріть на тертці. У процесі від них відійде шкурка. Додайте в отримане пюре цукор, сіль, оцет і перемішайте.

Додайте пюре овочі, перемішайте і готуйте ще 20 хвилин. Розкладіть салат по банкам і закатайте. Переверніть їх, укутайте і остудіть.

Гострий салат з моркви з зеленню

 

Інгредієнти

  • 2 кг очищеної моркви;
  • 2 пучка петрушки;
  • 3 зелених гострих перця;
  • 3 головки часнику;
  • 400 мл рослинної олії;
  • 2 чайні ложки солі;
  • 2 столові ложки оцтової есенції 70%.

Приготування

Наріжте моркву дрібними кубиками. Подрібніть петрушку, очищений від насіння перець і часник. Змішайте всі підготовлені інгредієнти в мисці.

Додайте масло, сіль і оцет і ретельно перемішайте. Розкладіть салат по стерилізованим банкам і закатайте. Таку заготовку краще зберігати в холодильнику.

Салат з моркви і стручкової квасолі

 

Інгредієнти

  • 500 г моркви;
  • 300 г стручкової квасолі;
  • 3 невеликі цибулини;
  • 5 невеликих помідорів;
  • 1/2 пучка базиліка;
  • 50 мл рослинної олії;
  • 6 горошин чорного перцю;
  • 1 чайна ложка меленого чорного перцю;
  • 2 чайні ложки цукру;
  • 2 чайні ложки солі;
  • 40 мл оцту 6%.

Приготування

Очищену моркву наріжте невеликими кубиками. Відріжте у квасолі краї і поріжте шматочками завдовжки 2-3 см. Наріжте цибулю півкільцями.

Помідори обдайте окропом, зніміть шкірку і наріжте великими часточками. Крупно порубаєте базилік.

Викладіть в каструлю моркву, цибулю і помідори. Влийте олію і, помішуючи, готуйте 10 хвилин на повільному вогні. Додайте квасолю, базилік, перець, цукор і сіль. Тушкуйте, помішуючи, ще 5-7 хвилин.

Влийте в салат оцет, перемішайте і розкладіть по банках разом з виступив соком. Прикрийте стерилізованими кришками і поставте в каструлю, дно якої застелене тканиною.

Залийте туди теплу воду по плечики банок і доведіть її до кипіння. Стерилізуйте невеликі банки близько 7-10 хвилин, а ємності більшого обсягу – на 5-10 хвилин довше. Загорніть банки з заготовками, переверніть, укутайте і остудіть.

Морквяно-яблучне пюре

 

Інгредієнти

  • 450 г яблук без шкірки і насіння;
  • 450 г очищеної моркви;
  • 100 мл води;
  • 120 г цукру.

Приготування

Наріжте яблука і моркву довільними шматочками.

Розкладіть їх по двох різних каструлях з товстим дном. Влийте в обидві каструлі з 50 мл води і накрийте кришками. Варіть яблука на повільному вогні 20 хвилин, а морква – 30-35 хвилин. За потреби додайте ще води.

Перекладіть фрукти і овочі в одну каструлю і перетворити на пюре блендером. Всипте цукор, перемішайте, доведіть до кипіння і варіть 2-3 хвилини, постійно помішуючи.

Розкладіть пюре з невеликим банкам і накрийте стерилізованими кришками. Застеліть каструлю тканиною, поставте туди банки і залийте їх теплою водою по плечики. Дайте воді закипіти, почекайте ще 5-7 хвилин, а після дістаньте і закатайте банки. Переверніть їх, укутайте і остудіть.