Category : Кулінарні рецепти

Кулінарні рецепти
0

Морква на зиму, заготовки

Важко повірити, що морква, такого звичного для нас оранжевого кольору, яку ми їмо кожен день, в давнину була…фіолетовою. Неймовірно, але факт. Хоча, дійди вона до наших днів у такому вигляді, здається, ми любили б її нітрохи не менше. Постарайтеся уявити собі хоча б один день без моркви: суп, салат «Олівье-, вінегрет або, приміром, «Оселедець під шубой- без моркви немислимі. Вона надає їм не тільки смак, але і колір, такий яскравий, сонячний, який народжує бажання неодмінно спробувати приготоване. За статистикою, це найпоширеніший овоч після картоплі. До того ж, ця «дівиця з темніци- дарує нам енергію, бадьорість, красу і допомагає поліпшити зір.

Але не тільки численними корисними властивостями славиться морквина. Гастрономія здавна широко використовує її для приготування різноманітних страв, адже це єдиний овоч, чиї властивості тільки поліпшуються під час кулінарного приготування. Морква додають у салати, вінегрети, перші та другі страви, подають окремо як гарнір. Вона хороша у відварному, консервованому, тушкованому, сушеному і в сирому вигляді, а також просто незамінна в різних заготовках на зиму, будучи знову-таки одним з основних інгредієнтів. Однак, морква хороша і сама по собі, тому пропонуємо вам зберегти моркву на зиму, заготовки у вигляді самостійних страв, де їй нарешті відведена головна роль. Коли основний урожай зібрано, перебраний і закладений на зберігання, буває так, що залишається ще неймовірну кількість моркви, і ось тут-то і встає питання: «Куди її дівати? -. Відповідь надзвичайно проста: консервуйте, сушіть, маринуйте, готуйте ікру і варіть джем. Словом, створюйте справжні, смачні, корисні, сонячні шедеври з моркви, тим більше що цікавих рецептів на цей рахунок існує чимало.

Заготовки на зиму з моркви

Деякі господині вважають за краще робити заготовки з однієї моркви, не змішувати її ні з чим. Так зручніше використовувати її в різних стравах. Таких способів багато, я користуюся майже всіма, тому що це дуже просто.

Морква сушена

Можна засушити соломкою або натерту на тертці. Можна подвяліть, тоді вона буде м’якою і її можна їсти просто так. У такому вигляді морквину легко зберігати в шафі на кухні, додавати в супи, я роблю такий плов.

Щоб засушити морквину її потрібно небагато (хвилин 5) відварити цілком з шкіркою. Потім остудити, очистити і нарізати соломкою, скибочками або потерти на крупній тертці. На деко розкласти в один шар і дати кілька днів підсохнути при кімнатній температурі. Потім нагріти духовку несильно, градусів до 60-ти, поставити туди деко і трохи прочинити дверці, (я підкладаю рушник) щоб виходила вологість. А можна скористатися сушаркою для овочів, просто шикарний агрегат для таких заготовок.

Морква заморожена

Цей спосіб найпростіший. Морква для заморозки можна порізати кубиками, кружечками, соломкою, дивлячись для чого вона призначена. Її можна розкладати порційно по маленьких ємностях або пакетиках. Така заготівля підійде для будь-яких страв і холодних і гарячих.

Морква консервована

Консервовану різними способами морква приємно взимку є як цілком самостійне блюдо, з неї можна робити красиві нарізки для прикраси столу, ну і додавати скрізь.

Засолювання моркви на зиму

Так морква заготовляють у невеликих боченках, каструлях або банках. Можна засолювати в цілому вигляді або соломкою, знову ж таки, залежить від ваших можливостей.

Для засолювання морква вибирають з маленькою серцевиною, соковиту і одного розміру. Укладають її шарами в ємність і заливають холодним розсолом. Зверху потрібно покласти коло або кришкою меншого діаметру на неї помістити гніт, щоб кришка була повністю покрита розсолом. У такому вигляді моркву зберігають три дні вдома при кімнатній температурі, потім виносять на холод, в льох або ставлять у холодильник.

Розсіл для засолювання моркви: на літр води 60 грам солі, воду закип’ятити, додати сіль і кип’ятити п’ять хвилин, дати повністю охолонути.

Морква маринована

Класичний Рецепт

Склад:

Морква соковитих сортів

На літр води по 60 грам солі і цукру

Оцтова есенція – столова ложка

Спеції: лавровий лист, гвоздика, кориця, часник, перець горошок чорний і запашний (за смаком)

Як маринувати морква

Коренеплоди добре промиваємо і очищаємо від шкірки. Складаємо в каструльку з киплячою водою і бланшируем п’ять хвилин. Якщо ви любите хрустку морква, можна обійтися і без цього, але тоді заливати банки потрібно два рази окропом, щоб вона прогрілася.

Бланшировану моркву потрібно остудити, потім її можна порізати кружальцями, кубиками або залишити цілою. Складаємо її в стерильну банку, зверху укладаємо зубчики часнику і готуємо маринад. У киплячу воду висипаємо сіль з цукром, додаємо спеції і кип’ятимо п’ять хвилин. В кінці доливаємо оцет і одразу заливаємо розсіл в баночки. Залишається лише закатати їх і відправити остигати під теплою шубою день або два.

Морква маринована гостренькі

Склад:

Морква

На один літр води для заливки півтори столових ложки солі і дві цукру

Есенція оцтова 30 мл

Рослинна олія неочищена – 3 столові ложки

Лавровий лист, перець горошок 8 шт, перець запашний 3-5 шт,

Кориця пів чайної ложки.

Гвоздика 3 головки.

Часник 3 великих дольки

Перець стручковий гострий (я використовую “Вогник”) – за смаком

Як приготувати: морква вже помиту і очищену порізати тонкими кружальцями. У каструльці закип’ятити воду і кинути туди спеції: перець горошок, лаврушку, гвоздику, корицю, сіль і цукор. Відразу покласти варитися моркву, щоб вода сховала її і дати покипіти 3 хвилини, потім додати масло і кип’ятити ще пару хвилин. В кінці налити оцет.

Перекласти моркву в банку, додати порізаний часник і стручок перцю і залити маринадом. Після цього банки поміщають в каструлю для стерилізації, з накритими кришками. Для літрової баночки час стерилізації 15 хвилин, для півлітровій – 10 хвилин. Далі закатати кришки і залишити остигати. Таку моркву можна зберігати просто в шафці на кухні.

Домашні заготовки з моркви і цибулі на зиму

Заправка для супів солона

Склад:

Моркву і цибулю в рівних частках

Літр води

3 столові ложки солі

Як приготувати заправку: моркву помити, почистити і потерти на крупній тертці, цибулю покришити кубиками, все змішати і утрамбувати в банку, залити киплячим розсолом і відразу закатати. Банки з кришками повинні бути стерильними.

Морква маринована з цибулею

Склад:

Морква

Цибуля ріпчаста

На літр води

Солі 60 грам.

Цукру 90 грам.

Лимонна кислота 13 чайної ложки

Чайна ложка коріандр

Як готувати: Морква можете порізати, як вам подобається, але якщо будуть великі шматочки моркви, цибулю теж потрібно різати крупніше. Я нарізаю моркву кружечками, а цибульку півкільцями і складаю в стерильну банку шарами поперемінно. Маринад готується як завжди, в киплячу воду насипаються цукор з сіллю і коріандр, все кип’ятити п’ять хвилин. Лимонку потрібно висипати в останню чергу і заливають киплячим маринадом овочі, відразу закривати.

Заготовки на зиму морква, перець, помідори. Салати і закуски

Простий рецепт салату з морквою, болгарським перцем на зиму

Склад:

По одному кілограму перцю, моркви, цибулі, помідорів

Масла рослинного стакан

Пів столової ложки солі

5 ч. л. цукру

Оцет 30% 1 ст. л.

Як приготувати салат: всі овочі перемити і очистити. Моркву, перець і цибулю порізати соломкою і скласти в казанок або товстостінну каструлю. Помідори пропустити через м’ясорубку, або в блендері, можна навіть на тертці, як вам зручніше. Викласти помідорну масу до овочів. Все добре перемішати і поставити тушкувати на тихому вогні, додати цукор, сіль і олію.

Після того, як овочева маса закипить, варити 20 хвилин. Останнім додаємо оцет і розкладаємо по стерильним баночках спочатку овочі, потім розливаємо соус, щоб вийшло рівномірно. Закатуємо і закутуємо.

Соковитий салат овочевий

Склад:

По півкіло моркви і томатів

Перцю солодкого 100 гр.

Цибулі ріпчастої 300 гр.

Заправка для півлітрових банок:

Олії соняшникової 2 ст. л.

Цукру 1 ч. л.

Пів столової ложки солі

Оцту 9% 1 ст. л.

Перець горошок чорний і запашний

Як приготувати овочевий салат з морквою: Овочі помиті і очищені заздалегідь, подрібнюємо кубиками, моркву на крупній тертці. В стерильні баночки в кожну наливаємо масло і починаємо укладати шарами порізані овочі. Намагаємося утрамбувати як можна краще. Зверху сиплемо цукор з сіллю, додаємо перець за смаком.

В кожну баночку налити оцет, накрити кришками і поставити стерилізувати на годину. Потім закатати і накрити чимось теплим.

Морквяна ікра гостра

Склад:

По кілограму моркви і томатів

2 шт болгарських перцю

Перець чилі 1 шт

Пучок зелені

Часник за смаком

Столова ложка солі

По дві столові ложки яблучного оцту і цукру

2 гвоздики

5 горошин чорного перцю

Як приготувати ікру: морква протерти на тертці і обсмажити на маслі в сотейнику. Туди ж покласти порізаний дрібними кубиками перець солодкий і гострий, зменшити вогонь і залишити тушкуватися 20 хвилин. Потім туди ж додати порізані маленькими кубиками помідори і покришену зелень петрушки і кропу, додати сіль, цукор, перець, гвоздику і тушкувати ще 15 хвилин під щільно закритою кришкою.

У самому кінці варіння додати оцет і одразу, гарячим розкласти по банках. Закатати і дати охолонути.

Солодкі заготівлі з моркви

Морквяне варення

Склад:

На кілограм моркви кілограм цукру

Лимон один середніх розмірів

Вода один стакан

Як зварити варення з моркви: Моркву можна натерти або нарізати кружальцями, скласти в казан або сотейник і засипати цукром. Лимон обдати окропом і протерти на великій тертці, відправити його до моркви. Залити все водою і поставити варитися спочатку на середньому вогні, після закипання зробити тихіше.

Варити поки варення не стане густим і бурштиновим, а морква прозорою. Тоді розкласти все по стерильним, сухим банках і закрити.

Джем з моркви

Склад:

Морква 0.5 кг

Цукор 0,4 кг

Сік половини апельсина

Сік лимона

Цедра лимона

Цедра половини апельсина

Кориця 1 паличка, гвоздика і мускатний горіх за смаком

Як приготувати варення з моркви: моркву подрібнити в блендері або на дрібній тертці, щоб вийшла рівномірна маса. Додати цукор, влити сік апельсина і лимона, спеції загорнути в марлю і опустити в сотейник з морквою, і поставити в холодильник настоятися ніч.

Вранці додаємо в моркву цедру лимона і апельсина, все перемішуємо і ставимо варитися, спочатку на велику температуру, після закипання зменшуємо на мінімум. Варимо до карамельного стану і розкладаємо по банках.

Read More
Кулінарні рецепти
0

Домашнє морозиво

Домашнє морозиво — загальні принципи приготування

Морозиво можна купити в будь-якому магазині — так і роблять всі, хто жодного разу не пробував приготувати це солодке ніжне ласощі самостійно. Домашнє морозиво готується дуже просто, для цього не потрібно бути професійним кухарем або дослідної господинею. Основні інгредієнти для приготування домашнього морозива — це молоко, вершки, яйця і цукор. Хтось використовується всі ці інгредієнти разом, в інших рецептах морозиво готується на одному молоці або вершках. Це стосується і яєць — іноді яйця додаються цілком, але найчастіше з цукром перетирають одні яєчні жовтки. Для більш ніжною і однорідної текстури замість цукру можна взяти цукрову пудру. Щоб порадувати рідних і близьких класичним ванільним морозивом, в масу слід додати ванільний порошок.

Домашнє морозиво можна готувати з будь-якими наповнювачами: горіхами, цукатами, ягодами і фруктами, шоколадом і т. Д. Перелічити всі різновиди домашнього морозива просто не представляється можливим. Загальний принцип приготування полягає в наступному: молоко нагрівають і з’єднують з збитими вершками і збитою яєчно-цукрової масою. Все ретельно розмішують, перекладають в контейнер і відправляють в морозилку на 1 годину. Після цього морозиво потрібно дістати і ще раз перемішати. Це потрібно для того, щоб розбити кристали і домогтися ніжною однорідною текстури. Процедуру охолодження і перемішування повторюють 2-3 рази, після чого морозиво потрібно помістити в морозилку і залишити там до повного заморожування. Домашнє морозиво готується значно простіше, якщо вдома є машинка для виготовлення морозива. У такому випадку можна обійтися без багаторазового перемішування і заморожування. Готове домашнє морозиво можна подавати з сиропом або медом, а також посипати горіхами, какао, кокосовою стружкою і т. Д.

Домашнє морозиво — підготовка продуктів і посуду

Щоб приготувати смачне домашнє морозиво, знадобиться миска, невелика каструля (бажано з товстим дном) або сотейник, контейнер для заморожування, віночок і блендер (або міксер). Значно полегшує процес приготування машинка для домашнього морозива. Такий прилад звільняє від багаторазової процедури охолодження і перемішування морозива. Після того, як молочна маса буде пропущена через машинку, залишається тільки помістити морозиво в морозилку до повного застигання.

Для приготування класичного ванільного морозива ніякі підготовчі заходи проводити не потрібно. А от якщо домашнє морозиво готується з наповнювачами (наприклад, ягодами або горіхами), потрібно заздалегідь підготувати продукти. Горіхи слід порубати, фрукти та ягоди вимити і звільнити від насіння. Фруктову м’якоть і ягоди без кісточок можна пюрировать блендером. Ягоди з кісточками слід перетерти через сито.

Рецепти домашнього морозива:

Рецепт 1: Домашнє морозиво

Рецепт класичного ванільного морозива. Виявляється, всіма улюблені ласощі готується дуже легко і просто в домашніх умовах. Для цього знадобиться молоко, цукор, вершки і жовтки, плюс — трохи вільного часу.

Необхідні інгредієнти:

  • Молоко — 250 мл;
  • 250 мл вершків (35%);
  • 5-6 яєчних жовтків;
  • Цукор — 90 г;
  • Ванілін — 1 ч. Л.

Спосіб приготування:

Молоко довести до кипіння і зняти з вогню. Залишити остигати до 36-37 градусів. Жовтки ретельно перемішати з ваніліном і цукром (можна використовувати блендер). Влити молоко до жовтків тонким струменем, не перестаючи розмішувати жовтки. Поставити суміш на слабкий вогонь і нагрівати, помішуючи, до загусання. Щоб визначити готовність маси, можна провести пальцем по ложці, якою вона розмішується. Якщо від пальця залишився рівний слід, значить крем готовий. Дати крему охолонути, потім прибрати в холодильник. Вершки ретельно збити. Перемішати збиті вершки з охолодженим кремом і перекласти в контейнер. Прибрати в морозильну камеру на 1 годину. Для того щоб структура морозива вийшла гладкою і однорідною, потрібно дістати масу з холодильника, як тільки вона почне застигати. Збити морозиво блендером або міксером і знову прибрати в морозилку на одну годину. Потім процедуру збивання повторити і відправити в морозилку на 3 години. Перед подачею морозиво злегка розморозити, посипати кожну порцію тертим шоколадом або горіхами.

Рецепт 2: Домашнє морозиво “Кавове”

Чудовий вершковий смак ванільного морозива вдало доповнений терпким кавовим ароматом. Морозиво виходить дуже легким і ніжним, з м’якою кремообразной текстурою.

Необхідні інгредієнти:

  • 250 мл молока (3,6%);
  • 100-110 г цукру;
  • 2 яйця;
  • 450 мл вершків (35%);
  • Ванілін — 1 ч. Л .;
  • 40 мл свіжозвареного міцної кави (еспрессо).

Спосіб приготування:

Молоко налити в сотейник і поставити нагріватися на повільному вогні. Поки молоко прогрівається, збити яйця з цукром на максимальній швидкості. Маса повинна стати світлою і збільшитися як мінімум удвічі. Влити яєчну масу тонким струменем в розігріте молоко (але не доведене до кипіння). Нагрівати суміш на слабкому вогні, безперервно помішуючи. Довести крем до загустіння і зняти з вогню. Охолодити крем до кімнатної температури. Вершки збити віночком і викласти в крем, все як слід перемішати. Додати в масу зварений кави і ванілін. Всі інгредієнти збити блендером, перекласти в ємність і накрити плівкою або кришкою. Прибрати в морозилку на кілька годин (краще на всю ніч). Через 12 годин витримки відправити масу в машинку для виготовлення морозива.

Рецепт 3: Домашнє морозиво з динею

Дуже смачне диняче домашнє морозиво, яке готується дуже просто. Для його приготування потрібно всього 3 інгредієнта, а саме: диня, згущене молоко і вершки. Побалуйте домашніх і гостей таким незвичайним десертом!

Необхідні інгредієнти:

  • 250 г м’якоті дині;
  • 200 мл 35% вершків;
  • 100 мл згущеного молока.

Спосіб приготування:

Диню нарізати невеликими шматочками. Пюріровать блендером до однорідної консистенції. В окремій чаші збити вершки до “хвилеподібного” стани. Акуратно влити в вершки згущене молоко, не перестаючи їх збивати. Викласти до вершкової масі диняче пюре. Всі інгредієнти ретельно перемішати. Перекласти морозиво в контейнер і прибрати на годину в морозильну камеру. Потім дістати і перемішати занурювальним блендером. Знову прибрати на годину і ще раз перемішати. Повторити процедуру заморожування і перемішування ще два рази. Прибрати готове морозиво в морозилку до повного застигання. Перед подачею потримати морозиво 20 хвилин в холодильнику або 10 хвилин при кімнатній температурі. Подавати з карамельним соусом або медом.

Рецепт 4: Домашнє морозиво “Ягідне”

Таке домашнє морозиво готується без додавання яєць. Тут використовуються вершки і будь-які ягоди. Малину і інші ягоди з кісточками потрібно попередньо перетерти. Полуницю і чорницю можна відразу перемолоти в блендері. Обсяг вершків повинен відповідати обсягу ягідного пюре. Цукор або цукрова пудра беруться за смаком.

Необхідні інгредієнти:

  • 400 г вершків (35%);
  • 3 ложки цукрової пудри;
  • 800 г малини.

Спосіб приготування:

Малину промити і перетерти через сито, віджати сік. Має вийти близько 400 мл. Всипати в сік цукрову пудру і перемішати до її розчинення. Вершки збити блендером або міксером до невеликих піків. Перемішати збиті вершки з малиновим соком. Перекласти масу в контейнер і помістити в морозилку. Через годину дістати і збити. Проробити так рази 2-3. Готове морозиво тримати в морозилці до повного застигання.

Рецепт 5: Домашнє морозиво з горіхами

Дуже простий рецепт смачного домашнього морозива з горіхами. Готується десерт з мінімальної кількості інгредієнтів — всього лише з молока, яєць і цукру. А для наповнювача можна взяти будь-які горіхи.

Необхідні інгредієнти:

  • Волоські горіхи — 50 г;
  • 500 мл молока (6%);
  • 5 яєчних жовтків;
  • 100 г цукрової пудри.

Спосіб приготування:

Молоко довести до кипіння і зняти з плити. Волоські горіхи дрібно порубати і додати в молоко, залишити на 10 хвилин. Жовтки збити з цукрової пудри до утворення пишної маси. Молоко влити тонко цівкою в жовтки і розмішати. Вилити масу в каструлю з товстим дном і поставити на слабкий вогонь. Варити, помішуючи, до загусання. Дати крему охолонути і відправити в машинку для виготовлення морозива. Якщо такого приладу немає, можна поступити наступним чином: перекласти суміш в контейнер і помістити на 45 хвилин в морозильну камеру. Після закінчення часу дістати контейнер з холодильника і збити масу віночком, а краще блендером. Це необхідно для того, щоб розбилися захололі кристалики. Повторювати процедуру охолодження і збивання через кожні півгодини протягом 4 годин. Після цього помістити морозиво в морозилку на 6-7 годин.

Домашнє морозиво — секрети і корисні поради від кращих кулінарів

– Домашнє морозиво вийде дуже ніжним і м’яким (навіть без постійного перемішування), якщо додати в молочну масу трохи коньяку або рому. На 500 мл суміші достатньо буде 50 г;

– Улюблений багатьма дітьми “фруктовий лід” готується наступним чином: в підігрітому апельсиновому соку (500 мл) до повного розчинення розмішується цукор (6 ложок), потім туди вливається 100 мл ананасового соку. Суміш розливається по формах і відправляється на 12:00 в морозилку;

– Зберігати домашнє морозиво потрібно завжди під щільно закритою кришкою або харчовою плівкою, інакше маса вбере запахи сторонніх продуктів.

Read More
Кулінарні рецепти
0

Домашнє копчення курей

Куряче м’ясо — надзвичайно цінний і смачний продукт, тому необхідно зберегти його як можна довше. Звичайно ж, жодна господиня не уявляє собі обіду чи, вечері чи без курчати або курки. За свіже куряче м’ясо — швидко псується, ви повинні спробувати зберегти його як можна довше.

І зробити це можна за допомогою різноманітних способів: копчення, засолювання, консервування.

Рецепт домашнього копчення курей

Коптити можна курячі тушки цілком або тільки стегенця. При цьому ви можете вибрати один із двох способів копчення: холодний або гарячий. Для копчення найбільше підходить м’ясо молодої птиці. Порубати курятину на шматочки товщиною до 3 см, добре Просолов їх, додайте спеції, провяльте і підсушіть протягом декількох діб підготовлене таким чином м’ясо.

Копчення курятини вимагає певної послідовності, якої необхідно дотримуватися, якщо ви хочете отримати апетитний і якісний продукт.

Попередньо вимиту, випотрошену, ощіпанную курку розрубати вздовж на дві частини.

Після чого розплющите кістки, заклавши стегенця або шматочки тушки під дві дошки і гарненько постукавши по них важким молотком, топірцем.

Робиться це тому, що плоскі шматочки легше і повністю прокоптить.

Наступний етап підготовки до копчення — провітрювання. Збийте спеціальні грати для зберігання, щоб шматочки курки на повітрі або в приміщенні з протягом могли перебувати кілька днів і не піддавалися зараженню таких комах, як мухи. Як правило, процес провітрювання курячого м’яса триває протягом 4 днів. Необхідно дотримуватися температурні умови при провітрюванні — температура повинна бути до 10 ° С. Якщо ж ви не можете створити оптимальний температурний режим провітрювання, просто скоротіть сам час провітрювання.

Потім необхідно приготувати розсіл, в якому замочуються стегенця. Розсоли готуються по-різному. Пропонуємо вам кілька рецептів таких розсолів.

Рецепти розсолів для домашнього копчення курей

Перший рецепт. Цей розсіл не кип’ятити. У теплу кип’ячену воду додайте сіль (з розрахунку на кожен літр води — 1/2 ст. Л. Солі), кілька лаврових листочків, рубаний часник, духмяний перець. На любителя можна додати кілька ягід ялівцю.

У цей розсіл покладіть 1 ч. Л. цукрового піску і 3 ст. л. 30% -ного оцту. Вам буде потрібно розсолу стільки, щоб курячі тушки повністю були їм покриті.

У цьому розсолі потримайте м’ясо дві доби. Не забувайте перекладати час від часу стегенця, для того щоб вони просочилися розсолом з усіх боків повністю.

Другий рецепт. Для цього підготовлену, промиту і обсушену тушку або її частина натирають сіллю, перцем (на 10 кг тушок беріть до 1 кг солі, 20 г цукру, мелений чорний перець), укладають в таз (бочку) під вантаж для просаливания на 2 -5 днів .

Потім витягують з розсолу, обсушують і підвішують, розкладають на решітці або нанизують на шомпола для копчення. Коптять протягом 2 — 3 діб при температурі в коптильної камері 18 — 25 ° С. Якщо копчення проходить при температурі 35 — 60 ° С, для доведення до готовності достатньо 4 — 8 годин.

Довго зберігати курку дозволяє її гасіння.

Read More
1 2 3