Кулінарні рецепти
0

Опеньки на зиму, рецепти маринованих опеньків

Мариновані опеньки — це дуже смачні гриби, але їх потрібно ще й вміти правильно приготувати. Опеньки зазвичай користуються популярністю тому, що збирати їх дуже легко. А маринувати їх теж нескладно, і приготування заготовок на зиму з опеньків мало чим відрізняється від приготування будь-яких інших грибних заготовок. Просто потрібно підібрати такий рецепт, який сподобається всій родині.

Приготування опеньків з додаванням бальзамічного оцту

Для того щоб приготувати опеньки в такому маринаді, вам буде потрібно взяти такі продукти:

Вода — 1 літр;

Сіль — 4 чайні ложки без верху;

Цукор — 2 столові ложки цукру;

Гвоздика в бутонах — 3 штуки;

Лист лавровий — 3 штуки;

Перець горошком — 6 штучок;

Кориця — невелика паличка — 1 штука;

Оцет бальзамічний — 200 мл;

Брусничне листя — 200 мл.

Для того, щоб приготувати опеньки таким чином, потрібно їх спочатку перебрати і помити, відрізати всі місця, які вам здалися підозрілими. Після цього потрібно взяти гриби і залити їх крижаною водою. Відразу ж ємність з грибами розміщуйте на вогонь. Після цього потрібно все довести до стану кипіння. З’являтиметься постійно піна, знімайте її якомога частіше. Після цього потрібно воду, в якій варилися гриби, злити, а опеньки залити новою порцією крижаної води. Правда, на цей раз в ній потрібно додати трохи оцту і солі, а потім поставити все це на плиту. Варіть в цій суміші гриби приблизно протягом 20 хвилин після того, як все почне кипіти. Обов’язково видаляйте піну, якщо будете її бачити. Після цього потрібно всю рідину, в якій гриби варилися, знову злити. Гриби потрібно помістити на сито, щоб вода скла. Тепер робіть новий маринад — додайте до води сіль і цукор, почекайте, поки все не закипить, а потім потрібно все знову остудити. В кінці додайте і оцет. Гриби нудно викладати в банки, які ви вже стерилізували трохи раніше. Не заповнюйте банки до верху, залишайте небагато місця. Після цього потрібно додати спеції до опенькам і залити все це трохи теплим маринадом. Банки потім потрібно поставити на стерилізацію. Банки по півлітра повинні кип’ятитися на вогні протягом 15 хвилин, банки, в яких один літр — 20 хвилин.

Опеньки, мариновані з кропом

Для того щоб приготувати опеньки на зиму мариновані з кропом, вам будуть потрібні наступні продукти:

Опеньки — 2 кілограми;

Вода — 1 літр;

Оцет — 100 мл оцту на 5%;

Перець чорний — 6 горошин;

Сіль — 100 грам;

Цукровий пісок — 100 грам;

Кріп — 3 парасольки. Готуємо гриби наступним чином. Потрібно почистити їх, помити дуже добре, а після цього потрібно опустити у воду, трохи підсолену. Воду соліть в залежності від кількості грибів. Наприклад, потрібно на один кілограм грибів у воду додати приблизно 30 грам солі.

Після цього потрібно все варити приблизно 17 хвилин. Відразу ж приготуйте друшляк або сито, щоб можна було відкинути на них опеньки. Після такої варіння повинна бути напоготові і гаряча вода для того, щоб промити грибочки.

Потім приготуйте такий маринад — візьміть літр води, розчиніть в ній весь цукор, додайте туди сіль — 50 грам, насипте перцю і кропу, після цього поставте на вогонь, щоб кипіло. Нехай маринад вариться протягом 5 хвилин. Далі потрібно все буде процідити від спецій, долити потрібну кількість оцту.

Потім потрібно взяти опеньки і опустити їх в гарячий маринад. Варити грибочки потрібно вже до самого кінця — тобто, рівно до тих пір, поки вони повністю не осядуть на дно каструлі. Після цього потрібно взяти сухі стерилізовані банки і розкласти по них гриби, тут же заливайте гарячим маринадом, і чекайте, поки банки не охолонуть. Такі гриби нудно зберігає в холодильнику.

Опеньки, мариновані з листочком смородини

Потрібно для цього рецепта взяти такі продукти:

Гриби опеньки — 3 кілограми;

Вода фільтрована — 1,5 літра;

Цукровий пісок — 3 столові ложки

Сіль — 4 столові ложки;

Лист лавровий — 16 штук;

Перець чорний, горошком — 8 штук;

Часник — 4 зубчики;

Гвоздика — пара бутонів за смаком;

Оцет — дві третини склянки — 9%;

Смородина — 3 листочка.

Гриби треба почистити і відварити в окропі. Варити треба після закипання не більш 15 хвилин. Потім потрібно все відкинути на друшляк. Далі з суміші прянощів, води та оцту потрібно зробити маринад. Йому потрібно теж дати закипіти, а потім опустіть в нього гриби. Поки гриби повністю не сварились, вони не будуть опускатися на дно. Як тільки це сталося, значить, наші опеньки готові. Потрібно їх взяти і покласти в банки, які ви заздалегідь стерилізували. Покладіть банки на стерилізацію протягом 20 хвилин, а потім закатати всі банки.

Мариновані опеньки, приготовані на зиму з часником

Потрібно для приготування такого рецепта взяти продукти:

Опеньки — 1 кілограм;

Сіль велика морська — 30 грам;

Перець запашний — 3 горошинки;

Гвоздика — пара бутонів;

Оцтова есенція — 70% — чайна ложка;

За смаком кориця.

Гриби почистіть, після потрібно помити їх. Поставте каструлю на воду, почекайте, поки все не закипить, а потім варіть це протягом 30 хвилин.

Після того, як почнете бачити, що гриби став опускатися, потрібно взяти трохи солі, прянощів, додати все це в рідину. Оцет поки не додаємо. Після потрібно взяти зайву воду і вилити, добити туди оцет, все перемішати, і, не зволікаючи, розмістити по банкам, які ви вже стерилізували. Після цього все потрібно помістити на стерилізацію — нехай вариться на протязі 30 хвилин.

Закочуйте, як звичайно, зберігайте лише на холоді.

Опеньки, мариновані з лавровим листом

Для приготування опеньків за цим рецептом, вам потрібно буде заготовити такі продукти:

Опеньки — кілограм;

Перець чорний — 5 горошин;

Сіль — одна столова ложка;

Вода — півсклянки;

Лаврові листи — 3 штуки;

Перець горошком — близько 5, можна менше.

Готувати мариновані опеньки таким способом дуже просто, так як це практично універсальний метод маринування для будь-якого рецепту. Ви повинні для цього взяти опеньки, перебрати їх і помити гарненько під проточною водою.

Після цього потрібно взяти гриби, залити їх розсолом, який ви приготували на основі вищевказаних інгредієнтів. Після цього ви повинні все поставити на вогонь, почекати, поки не закипить. Коли все буде варитися, стежте за грибами, постійно знімайте з них піну. Далі ви повинні відварювати гриби протягом півгодини. Розкладайте їх по банкам стерилізованим, накривайте всі кришками і ставте на стерилізацію. Кожна банка повинна провести в киплячій воді не менше 15 хвилин. Закочуйте.

Мариновані опеньки

Для маринування опеньків потрібно буде взяти такі інгредієнти:

Опеньки очищені і промиті від бруду і сміття — 2 кілограми;

Цукровий пісок — 1 чайна ложка;

Сіль — 2 чайні ложки солі;

Оцет половинка чайної ложки оцтової есенції;

Перець горошком чорний — 5 штук;

Листи лаврові — 3 штуки.

Гриби помийте і переберіть, а потім акуратно викладіть їх у каструлю. Після також акуратно залийте все холодною водою. Гриби потрібно посолити, але за смаком, а потім поставити на вогонь каструлю. Зачекайте, поки все не закипить, відваріть одну хвилину, а воду відразу злийте. Після цього гриби треба вимити, знову залити крижаною водою. Після того, як гриби закиплять на цей раз, їх потрібно варити приблизно в перебігу в 15 хвилин.

Воду потрібно знову вилити. Востаннє потрібно приготувати маринад з одного літра води, з спецій, але оцет при цьому поки додавати не потрібно. Далі цього маринаду потрібно дати закипіти, приблизно 5 хвилин відварювати, а потім долити оцет. Відразу ж викладайте в нього партіями гриби. Зачекайте, поки все не закипить, і варіть протягом 5 хвилин. Далі візьміть шумівку і з її допомогою гриби розмістіть по банкам, які ви стерилізували вже до цього. Банки обов’язково повинні бути сухі. Після того, як всі гриби будуть викладені, потрібно все відразу ж залити киплячим маринадом. Можна ці гриби зберігати під звичайними кришками, але обов’язково в холодильнику.

Опеньки, мариновані з додаванням лимонної кислоти

Для того щоб приготує дуже смачні опеньки з додаванням лимонної кислоти, ви повинні взяти такі продукти:

Оцет 6% — 5 столових ложок;

Вода — 2 склянки;

Сіль велика — 1 чайна ложка;

Цукор — 10 грам;

Кориця — 1 грам;

Один гвоздичний бутон;

Кислота лимонна — 3 грами;

Гриби;

Для маринаду — літр води на 50 грам солі, 2 грами лимонної кислоти.

Для того щоб приготувати гриби за цим рецептом, ви повинні зробити наступне. Для початку зробіть спеціальний відвар, маринад. Накип’ятити для нього воду, як тільки почне булькати, відразу ж додавайте і сіль. Після додайте і лимонну кислоту. В цей відвар потрібно перемістити вже почищені, перебрані і вимиті опеньки. Після потрібно все варити, поки не приготується до кінця. Постійно знімайте піну з грибів в процесі варіння. Як тільки гриби стали опускатися на дно, потрібно дістати їх за допомогою шумівки і розкласти по банках, які ви вже встигли стерилізувати. Після цього зробіть маринад. Треба взяти каструлю, налити в неї потрібну кількість води, після цього покласти туди цукор і сіль, все спеції, кислоти лимонну, оцет. Зачекайте, поки все не закипить, а потім приберіть з вогню. Після цього потрібно гриби, які ви попередньо розклали по банках, залити гарячим маринадом. Далі потрібно все накрити кришками і поставити у велику ємність для стерилізації.

Нехай все це вариться приблизно хвилин 40. Засукайте гриби, дайте їм охолонути і зберігайте потім на холоді.

Опеньки, мариновані з додаванням яблучного оцту

Для того щоб зробити мариновані гриби в яблучному оцті, ви повинні взяти такі продукти:

Опеньки — 1 кілограм;

Сіль — 1 столова ложка з невеликою гіркою;

Цукор — 1 чайна ложка;

Оцет яблучний — 6% — 7 столових ложок;

Лавровий лист 0 3 штуки;

Часник — 2 зубки;

Перець чорний — 9 горошин;

Кориця — паличка;

Вода кип’ячена — 2 склянки.

Потрібно почистити гриби, а потім промити їх під проточною водою. Після цього гриби потрібно помістити в окріп. Дочекайтеся, щоб вода закипіла, і варіть все це приблизно протягом 30 хвилин. Далі потрібно постійно знімати піну, яка при цьому буде утворюватися. Гриби потрібно викласти на друшляк, після того, як відваріть їх. Поки рідина з опеньків стікає, потрібно приготувати маринад. Для нього потрібно взяти каструлю і налити туди воду — дві склянки. До цій воді потрібно додати всі спеції, які вказані в рецепті. Після все ставте на вогонь і чекайте, поки не закипить. Кипіти маринад повинен не більше 5 хвилин. Після в нього відразу ж перекладають і гриби. Потрібно дочекатися того, як все почне кипіти, і варити ще протягом 10 хвилин. Після цього потрібно взяти опеньки готові, розкласти їх по стерилізованих банках. Після цього потрібно все залити киплячим маринадом. Банки потрібно прикрити кришками, поставити на стерилізацію приблизно на хвилин 20.

Опеньки, мариновані з додаванням кориці

Для того щоб приготувати дуже смачні і ніжні гриби опеньки, мариновані з корицею, ви повинні підготувати такі продукти:

Опеньки — 2 кілограми;

Вода фільтрована — 1 літр;

Сіль — 4 чайні ложки;

Цукровий пісок — 2 столові ложки;

Лаврові листки — 3 штуки;

Перець духмяний горошком — 6 штук;

Кориця — 3 палички;

Гвоздика — 4 бутона;

Оцтова есенція 70% — 3 чайні ложки

Треба взяти велику каструлю, налити в неї воду, після додати всі потрібні спеції. Але оцет при цьому додавати не слід. Варіть все приблизно протягом 3 хвилин, після долийте до маринаду і оцет, а потім відразу ж зніміть всі з вогню.

Після цього потрібно дуже добре вимити гриби, додати до них крижану воду. Зачекайте, поки все не стане кипіти, а потім потрібно злити воду. Ця рідина нам не буде потрібно, так як гриби ми будемо заливати свіжою водою. Обов’язково посоліть її, гриби знову ставте на вогонь, а потім потрібно чекати, поки все не закипить. Заважати в процесі варіння гриби не варто, робіть це тільки лише після того, як будете знімати піну. Після того, як гриби зваряться повністю і підуть на дно, дістаньте все це за допомогою ситечка або шумівки, покладіть все в банки, які ви стерилізували до цього. Чи не кладіть гриби на всю висоту банок, потрібно заповнювати їх трохи більше, ніж на дві третини.

Після потрібно взяти маринад і залити гриби. Зберігаються такі опеньки з корицею тільки лише в холодильнику, під звичайними кип’яченими капроновими кришками.

Мариновані опеньки з мускатним горіхом

Для того щоб приготувати дуже ароматні гриби з додаванням мускатного горіха, ви повинні взяти наступне:

Вода — 1 літр;

Сіль — столова ложка;

Цукровий пісок — 2 столові ложки;

Оцет 9% — 10 столових ложок;

10 ст.л. 9% оцту,

2-3 бутони гвоздики,

4-5 горошин чорного перцю,

1 лавровий лист,

часник і тертий мускатний горіх.

Приготування:

Відваріть очищені опеньки в підсоленій за смаком воді до готовності (гриби повинні опуститися на дно). Утвориться при цьому піну знімайте шумівкою. Потім воду злийте і опустіть гриби в киплячий маринад.

Проваріть опеньки в маринаді протягом 15 хвилин, розкладіть по стерилізованим банкам і закатати.